Kosten dakkapel en dakopbouw versus de meerwaarde

Kunststof-dakkapel-groen-kozijnen-wit

Kosten dakkapel en dakopbouw versus de meerwaarde

Een dakkapel of een dakopbouw is een aanzienlijke investering in je huis, maar als je deze afzet tegen de stijging in meerwaarde of de kosten van een verhuizing, dan valt het aanzienlijk mee.

Kosten dakkapel of dakopbouw

De kosten van een dakkapel of dakopbouw zijn afhankelijk van verschillende factoren. De factoren die de prijs het meest beïnvloeden zijn: het aantal strekkende meter, het materiaal en de hellingshoek van het dak. De hellingshoek is bepalend omdat deze de hoeveelheid materiaal bepaalt. Een dak met een lagere helling heeft een diepere dakkapel nodig. Daar is meer materiaal voor nodig.

Daarnaast kun je met de afwerking en accessoires een dakkapel zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

Als de zolder laag is, dan kan het nodig zijn om het dak te verhogen met behulp van een dakopbouw Hierdoor krijg je een complete kamer met stahoogte. De kosten van een dakopbouw zijn hoger dan die van een dakkapel, maar je krijgt wel meer volwaardige vierkante meters.

De kosten van een dakkapel of een dakopbouw gaan van € 4000 tot € 22.000. Voor een dakkapel van 2.00 meter in standaarduitvoering betaal je € 4.110.

Stijging meerwaarde

Als je deze kosten vergelijkt met de stijging in meerwaarde van je huis die het met zich meebrengt, dan klinkt het al heel anders.

De prijs per vierkante meter in 2016 in Nederland varieerde van € 1600 in de goedkoopste gemeente tot € 4500 in de duurste. In Zuid-Holland was de gemiddelde vierkante meter prijs € 2.269. In 2017 stegen de prijzen nog verder.

Als je deze prijzen afzet tegen de investering van een dakkapel of dakopbouw, dan voegt dit zeker meerwaarde toe aan je huis. Uitgaande van de standaard dakkapel van € 4.110 voeg je zo (minimaal) 2 vierkante meter toe. Met een gemiddelde prijs (van 2016!) per vierkante meter in Zuid-Holland voeg je daarmee ruim € 4.500 toe. En de huizenprijzen zijn sindsdien alleen maar gestegen. Zo geniet je niet alleen van extra ruimte, maar verdien je ook nog eens op de investering bij verkoop van je huis.

Kosten van verhuizen

Als je ruimte tekort komt in je huis of je droomt al heel lang van een extra kamer, dan kun je kiezen voor een dakkapel of verhuizen. Een verhuizing brengt veel kosten met zich mee: kosten koper, afsluitkosten voor je hypotheek, notariskosten, verhuiskosten etc. Als je deze afzet tegen de kosten van een dakkapel dan is de laatste zeer waarschijnlijk goedkoper.

Post your comment