HIV laten testen na vakantie?

HIV laten testen na vakantie?

Wist je dat er in Nederland jaarlijks 800 nieuwe hiv-patiënten bijkomen? Hiv is een infectie die overdraagbaar is via bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Wanneer je tot een risicogroep behoort (bijvoorbeeld na onveilig seksueel contact of een besmette naald) of twijfelt, is het altijd aan te raden om een hiv test te doen. Voor hiv is een vroege detectie erg belangrijk, om ernstige klachten en gevolgen te voorkomen. Er zijn drie mogelijkheden voor het testen van hiv: bij een huisarts, bij de GGD, of door te kiezen voor een zelftest thuis. We bespreken deze mogelijkheden hieronder.

Testen bij huisarts of GGD

In Nederland kan je kiezen om je te laten testen bij een huisarts, of bij een GGD kliniek voor soa’s. Bij de huisarts wordt een hiv-test vergoed door de verzekering. De test begint in de meeste gevallen met een gesprek. Bij een hiv-test neemt de arts bloed af, die wordt getest op de aanwezigheid van antistoffen. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om te kiezen voor een hiv sneltest, waarbij je de uitslag binnen een halfuur weet. Daarnaast is er de GGD polikliniek, waarbij risicogroepen zich gratis en anoniem kunnen laten testen. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld sekswerkers, mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa of slachtoffers van seksueel geweld.

Hiv zelftest

Wil je of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan? Dan is een hiv zelftest een alternatief. We vertellen je graag specifiek wat meer over de INSTI hiv zelftest. Dit is de enige CE gekeurde hiv zelftest in Nederland. Deze zelftest heeft een aantal belangrijke voordelen:

  1. Betrouwbaar resultaat (binnen 60 seconden) met een nauwkeurigheid groter dan 99%
  2. Detecteert hiv infecties twee weken eerder dan alle andere testen op de markt
  3. Direct testen in de privacy van thuis
  4. Eenvoudig gebruik in drie stappen
  5. Discreet online te bestellen of bij een van de vele apotheken in Nederland

Ga direct naar een huisarts of de GGD wanneer je klachten hebt die passen bij een acute hiv infectie, je gewaarschuwd bent voor een soa, of wanneer je veel zorgen over een infectie hebt. Ook bij een positief resultaat van de thuistest is het belangrijk om direct naar een arts te gaan voor een extra test.

 

 

Post your comment