Een beginnersgids om te leren schilderen

Een beginnersgids om te leren schilderen

Wil je slechts beginnen met om te kijken of het iets voor jou is? Of heb je ambitie om een echte kunstenaar te worden? Wij helpen jou bij het beginnen van je eerste schilderproject.
Schilderen is een veelvoorkomende hobby onder mensen, niet alleen omdat het leuk is om te doen maar ook omdat het een therapeutische werking heeft. Het helpt bij het kalmeren en kan zelfs een positief effect hebben op de mentale en lichamelijk gezondheid.

Enfin, zo vallen er nog wel meer positieve effecten van schilderen op te noemen maar daarover een andere keer meer, laten we het eerst hebben over hoe je nou eenmaal begint met schilderen en wat je nou precies nodig hebt.

Beginnen met schilderen

Allereerst moet je je niet laten tegenhouden door de angst voor mislukking, je eerste schilderij zal nooit geweldig zijn. Deze angst voor mislukking remt je alleen maar en vormt een blokkade voor je creativiteit en deze heb je juist nodig bij het schilderen. Wees ook niet bang om iets te proberen, stel je wilt een landschap naschilderen dan probeer dit gewoon. Het is namelijk niet erg om te falen, zoals voor bijna alles geldt: men leert door te vallen en op te staan.

Ga dus opzoek naar wat jij als eerste zou willen schilderen of laat juist je creativiteit de vrije loop gaan. Een handige manier om het schilderen in het begin op te pakken is door te werken met voorgedrukte panelen. Hierbij zijn alle lijnen al gezet en is het aan jou om deze kleur te geven. Dit is overigens ook te doen door foto’s te bewerken in Photoshop en deze vervolgens uit te printen en uit te knippen.

Wat heb je nodig om te beginnen met schilderen?

Waarschijnlijk heb je al een aantal dingen in huis liggen die je op weg zullen helpen met het beginnen met schilderen, we zullen toch nog even opsommen wat je precies allemaal nodig hebt.

  • Schetsboekje – om je ideeën een eerste vorm te geven is het belangrijk om een schetsboekje te hebben. Hierin zul je de eerste versie van je idee uittekenen voordat deze op het doek komt, zo kun je de beste versie van je idee uitwerken.
  • Potloden & stiften – om te schetsen (of eventueel een bijdrage te leveren aan je schilderij) heb je natuurlijk teken spullen nodig. Een potlood is het handigst om mee te beginnen en deze zul je vast in huis hebben.
  • Verf (acrylverf) – Vaak werken beginnende schilders met acrylverf, dit omdat het een goedkope variant is en het sneller opdroogt. Van acrylverf zijn ook vaker kleine tubes te kopen in pakketten.
  • Canvas – zonder canvas komt natuurlijk geen enkel schilderij tot stand. Dit witte doek is te verkrijgen in vele verschillende maten en ook vaak al vanaf goedkope prijzen bij budgetwinkels.
  • Penselen & kwasten – om je canvas te kunnen bewerken heb je natuurlijk penselen & kwasten nodig, anders zal het doek altijd wit blijven.
  • Schildersezel – deze houten (of van een ander materiaal) ondersteuning zorgt ervoor dat je staand je creativiteit z’n gang kunt laten gaan. Deze schildersezels zijn in allerlei maten en vormen te verkrijgen en ook voor ieder budget valt er iets te vinden.

Zo, nu hebben we alle benodigdheden gehad. Als je echt opzoek bent naar een op maat advies zul je een bezoekje moeten plegen aan je lokale schilderswinkel. Zij helpen je bij het juiste canvas, schildersezel en penselen te vinden die je nodig hebt voor je avontuur op het witte doek. Onthoudt, wees niet bang om te falen en je creativiteit de gang te laten gaan, zo ontstaan uiteindelijk de mooiste creaties!

 

 

Post your comment