Creëer een kindvriendelijk huis

Creëer een kindvriendelijk huis

Op het moment dat je gaat samenwonen met je partner wil je voornamelijk het huis inrichten naar je eigen stijl en smaak. Grote kans dat jullie nog helemaal niet aan kinderen denken. Over praktische zaken wordt dan ook niet echt nagedacht. Het moet vooral erg mooi zijn en misschien een heel klein beetje handig. Zolang het maar past binnen jullie stijl. Wij geven jullie groot gelijk. Het is immers jullie huisje en daar mogen jullie mee doen wat jullie willen. Het belangrijkste is dat het als een thuis voelt voor jullie. Mochten jullie kinderen willen, moeten er echter wel een aantal aanpassingen gedaan worden in huis. Ook voor je kleintje moet het een veilig thuis worden. Je mag dan een groot fan zijn van exotische planten, maar je kindje misschien iets minder. Kinderen ontdekken alles met hun mond en een overheerlijk hapje van jouw planten is dan ook erg verleidelijk. Onderzoek of je planten giftig zijn en zorg dat je kindje niet bij de planten terecht kan. Zo zijn er nog tal van dingen waar je aan moet denken met een kleine op komst. Het is de kunst om deze aanpassingen door te voeren zonder jullie persoonlijke stijl te verliezen.

 

Tips voor een kindvriendelijk huis

Bij kinderen tussen de nul en de vier jaar vinden veel ongelukken in huis plaats. Kinderen van deze leeftijd zien nog geen gevaar en zijn vaak ook nog niet in staat om de risico’s en gevaren te herkennen. Kinderen zijn nieuwsgierig en proberen graag van alles uit en daar moet je als ouders af en toe mee oppassen. Het is belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen treft en duidelijk bent tegen je kinderen over wat wel en niet mag. Natuurlijk kun je niet vierentwintig uur je kindje in de gaten houden. Naast onderstaande aanpassingen is het ook erg belangrijk om te weten hoe je moet optreden als er toch een ongeluk gebeurd met je kind. Weet wat je moet doen bij bijvoorbeeld verstikking, verbranding of als je kleintje een voorwerp in zijn of haar neus heeft gestopt. Als ouders is het verstandig om een EHBO cursus voor kinderen te volgen. Om deze ongelukken te voorkomen kun je in ieder geval onderstaande aanpassingen toepassen.

 

Stopcontacten

Om maar te beginnen met stopcontacten. Maak je stopcontacten kindvriendelijk. Je kunt plaatjes kopen die je op het stopcontact drukt. Om bij de gaatjes van het stopcontact te komen moet je het plaatje eerst een kwartslag draaien. Zo voorkom je dat je kindje dingen in het stopcontact kan drukken.

 

Schoonmaakmiddelen

Stonden ze altijd onderin het keukenkastje? Tijd om deze te verplaatsen naar een wat hoger niveau. Houd de schoonmaakmiddelen weg van de grijpgrage handjes van je kindje. Kun je er echt geen andere plek voor vinden, zorg dan dat de deur wordt voorzien van een kinderslot.

 

Fornuis

Bevestig kindvriendelijke knoppen op je fornuis. Zo voorkom je dat je kindje onverwachts het gas aandraait of de kookplaat aanzet. Ook de oven wordt erg warm. Hier kun je een speciale hoes voor kopen die zorgt dat de buitenkant koud blijft.

 

Scherpe hoeken

Scherm scherpe hoeken zoveel mogelijk af. Plaats opzethoekjes op de scherpe punten van je tafel of kast. Moet je nog meubelen halen? Ga dan voor meubels met afgeronde of stompe hoeken.

 

Deuren

De ideale voorwerpen om je vingers tussen te krijgen. Je kunt strips krijgen die ervoor zorgen dat de gleuf tussen de deur opgevuld wordt. Op deze manier krijgt je kindje zijn of haar vinger niet meer tussen de deur.

 

Kraan

Pas op dat je kindje niet zelf de warme kraan open kan draaien. Is dit wel mogelijk, zorg dan dat er een blokkering op de kraan komt als de temperatuur boven een bepaald aantal graden komt. Zo voorkom je eventuele verbranding van je kindje.

 

Medicijnen

Laat medicijnen niet zomaar rondslingeren. Berg deze zorgvuldig op, het liefst op een wat hogere plek zodat je kindje er niet bij kan. Ook andere verzorgingsproducten kunnen giftig zijn.

 

Een heerlijk thuis

Het blijft natuurlijk altijd opletten als je een kindje thuis rond hebt kruipen. Kinderen blijven nieuwsgierig en ontdekken graag de grote wereld door alles in hun mond te stoppen. Je kindje zal ook heus wel een keer tegen een tafel aanlopen, maar dan heb jij er in ieder geval voor gezorgd dat deze is voorzien van stompe hoeken. Het is belangrijk dat jij en je partner genieten van je kleine wondertje en genieten van jullie huis. Er gaat ongetwijfeld wel een klein ongelukje gebeuren met je kindje, maar dan weet jij in ieder geval hoe je moet handelen.

Post your comment